Nízke úroky ECB pripravia Nemcov o 14 miliárd eur

05.08.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom (TASR) - Súčasné nízke úroky Európskej centrálnej banky (ECB) pripravia nemeckých sporiteľov tento rok asi o 14 miliárd eur. Nemecký manager magazin sa odvoláva na analýzu Postbanky. 
Extrémne nízke úroky ECB budú v nasledujúcich rokoch ešte viac znižovať hodnotu vkladov na bankových účtoch. Na budúci rok znížia ich reálnu hodnotu o 21 miliárd eur.
Predstaviteľ Postbank Marco Bargel pre víkendové vydanie denníka Bild-Zeitung uviedol, že strata hodnôt sporiteľov sa zrýchli najmä v dôsledku vzostupu inflácie spotrebiteľských cien. V júli bola jej ročná miera podľa prvého odhadu štatistického úradu vo Wiesbadene asi 1,9 %.
ECB znížila v máji svoju základnú úrokovú sadzbu na 0,5 %. Nedávno jej prezident Mario Draghi potvrdil, že základná sadzba zostane v eurozóne veľmi nízka veľmi dlho. Dokonca môže klesnúť ešte viac. Draghi pokladá nízku sadzbu za jeden z nástrojov boja proti recesii.
Sporitelia si môžu udržať a prípadne aj zveľadiť reálne hodnoty, ktorými disponujú. Musia sa však podľa finančného experta Nielsa Nauhausera zo Spotrebiteľskej centrály Bádenska-Württemberska rozhodnúť pre väčšie riziko. Dodal, že "iba ten, kto podstúpi väčšie riziko, môže viac očakávať".
Na nízkych úrokoch však niektoré subjekty zarábajú. Ústav svetového hospodárstva v Kieli uviedol, že spolková vláda zaplatí na úrokoch za štátne dlhopisy do roku 2014 až o 100 miliárd eur menej, než za "normálnych" okolností. Berlín získava aj na tom, že sa nemecké štátne dlhopisy pokladajú za "bezpečný prístav" v čase krízy. Vysoký záujem o ne na kapitálovom trhu znižuje ich úrokovú sadzbu.
 

Vyberte región